Да ваксинираме ли 12-годишната си дъщеря

От януари 2012 г. всяко момиче на 12 години ще може да се ваксинира безплатно срещу папилома вируса, който причинява рак на маточната шийка.

Това става възможно, след като парламентът гласува допълнителни средства в бюджета на НЗОК. Така България се нарежда сред 24-те страни в Европа, взели мерки за профилактика на рака на шийката на матката – второ по честота онкологично заболяване сред жените. Не можем да повярваме, че това се случи, заявиха представители на фармацевтичните среди.

Ето какво споделя доц. Андрей Галев от ВМА за ваксината: „Презервативът не спасява от рак на маточната шийка, защото вирусът, който причинява рак на маточната шийка, е толкова прилепчив, че може да бъде предаден без сексуален контакт – само при полова игра с галене и закачки. И всеки нов партньор увеличава с 15% риска от заразяване с него. Мъжът също може да се зарази и да се разболее, например от рак на ларинкса, но вирусът е страшен главно за жените. Една от причините е късната диагностика – мъжът трябва само да погледне под колана си и да види, че не всичко му е наред, докато жената трудно би могла да надникне във вътрешностите си. За да установи проблем, тя трябва да отиде на гинеколог.

Доц. Галев, който е ваксинирал дъщеря си Марта преди две години, когато тя навършила 12, обяснява: „Ваксината трябва да се направи преди момичето да започне да води сексуален живот. Най-голяма възможност за заразяване има в два периода. Първият е от 15 до 18 години, който аз бих свързал с така нареченото сексуално любопитство: момичето експериментира с различни партньори. Вторият пик е между 30 и 40 години. Той може да се обясни с няколко факта – жената става по-освободена или е решила да изпита своята сексуалност, или пък партньорът й влиза в кризата на средната възраст…

За жалост тази профилактика ще обхване само децата на 12 години и по-големите момичета, дори тези на 13 години, пропускат шанса да се ваксинират безплатно. В Австралия ваксинирането е безплатно на жени до 45-годишна възраст. За жената над 40 години е важна вторичната профилактика – прегледи, натривки. Естествено, ако поиска, тя може сама да си купи ваксина, но парите няма да й бъдат възстановени от НЗОК.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *