Втори конгрес по превантивна медицина

Българско сдружение по превантивна медицина (БСПМ) организира и проведе Втори конгрес по превантивна медицина с международно участие от 9ти до 11ти Ноември 2016 г. в гр. Стара Загора на тема: „Превантивната дейност в областта на общественото здраве”. На форума участваха над 200 специалисти работещи в тази важна област на медицината, особено актуална днес със своя голям здравен, социален и икономически ефект. В него се включиха учени от медицинските университети в страната, в това число Факултетите по Обществено здраве, епидемиолози и инфекционисти, представители на фармацевтичния бранш и неправителствени организации. Събитието уважиха и директори на РЗИ в страната. Сдружението има ясна цел – чрез съвременните научни, практически и информационно-образователни средства да допринесе за популяризирането и внедряването на методите и средствата на превенцията в областта на медицината в България, съсредоточено върху здрави хора, здрава среда, борба с инфекциозните и неинфекциозни болести и глобалното здраве, както и да спомага за развитие на обучението по превантивна медицина.

Конгресът започна работа с химните на Р България и Европа, след което беше открит от председателя на БСПМ доц. д-р Андрей Галев, дм. Гости на форума бяха зам.-ректорът на МУ – София и ръководител на катедра „Икономика на здравеопазването” във ФОЗ проф. д-р Тихомира Златанова, дм, директорът на МК „Йорданка Филаретова” София – проф. д-р Вихрен Петков, дм, зам.-председателят на БЛС – д-р Галинка Павлова, директорът на РЗИ в Ст.Загора д-р Златина Нанева. Поздравителни адреси до Втория конгрес на БСПМ изпратиха д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, д-р Адам Персенски – зам.-министър на здравеопазването, доц. Орхан Исмаилов – зам.-министър на МО, инж. Диян Валянов – директор на Дирекция „Социална политика” в МО, инж. Георги Ранов – областен управител на Област Стара Загора, д-р Венцислав Грозев – председател на БЛС, д-р Георги Бакоев – председател на РК на БЛС в Стара Загора.

След официалното откриване на конгреса доц. Галев обяви носителят на почетната награда на сдружението за активна дейност и принос в областта на общественото здраве – проф. Д-р Йорданка Стоилова, дмн, ръководител катедра „Епидемиология” в МУ Пловдив. Призът е статуетка на Орфей, дело на прочутия български скулптор проф. Крум Дамянов. Последваха научните сесии на конгреса с модератори доц. д-р Жени Стайкова, дм – зам.-председател на сдружението и негов съучредител и доц. д-р Андрей Галев, дм. С интересни и актуални презентации, научни съобщения и постери се представиха учени от медицинските университети в страната, НЦЗПБ, НЦОЗА, РЗИ, представители на фармацевтичния сектор и НПО, както и представители от Р Гърция, Русия и Р Македония. В заключителната част на конгреса, специализирано жури отличи най-добрите постери от 30те представени – награден на Iво място е „Варицела – защо трябва да бъде профилактирана с ваксина?” на колектив от МУ Пловдив начело с Христиана Бацелова, имаше две втори места за д-р Стефан Великов и колектив от ФОЗ, МУ София на тема „Роля на рисковите фактори при хроничната обструктивна белодробна болест” и за представителката от Гърция доц. Кристина Цигалу и колектив на тема „The automated estimation of e-GFR through LIS (laboratory information system) and its contribution to the early diagnosis of CKD in asymptomatic patients”, IIIто място зае доц. Галя Цолова и колектив от НЦОЗА за постер на тема „Ниво на физическа активност сред население на възраст над 20 години в Р България”.

След приключване на работата си управителният съвет на БСПМ реши следващата конференция по превантивна медицина, девета по ред, да се проведе от 8ми до 10ти Ноември 2017г. в гр. Русе.

You may also like...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *